Billede: Maiken bruger sin i-mop under DM i Skills 2022
Kundernes forventninger har ændret sig
Sammen med sin leder og mentor Iben Reinhardt Olesen har Maiken oplevet, hvordan branchen på ganske få år har ændret sig markant, så kunderne i langt højere grad har fokus på bæredygtighed og klimavenlig rengøring.
”Tidligere var prisen en langt vigtigere faktor, end den er nu. Det viser sig tydeligt, når man ser på antallet af doseringsmaskiner, der er sat op på uddannelsessteder og i virksomheder”, forklarer Iben. Og også på en lang række andre punkter er det tydeligt, at bæredygtigheden betyder meget mere nu end tidligere.
Eksempler på bæredygtige produkter, der vinder frem:
- Rengøringsvogne fremstillet af genanvendte materialer
- Farvemarkerede spande til affaldssortering i bionedbrydelige poser
- Svanemærkede rengøringsmidler, klude og mopper
Tendensen med øget fokus på bæredygtighed slår også igennem i den måde, som det daglige rengøringsarbejde bliver udført på. Eksempelvis har forfugtning af klude og fokus på den rette dosering været medvirkende til, at Iben har nedbragt udgifterne til rengøringsmidler med over 10.000 årligt.
Det er ikke kun miljøet, vi skal passe på
En ting er hensynet til vores miljø i rengøringen. Noget andet og lige så vigtigt er at passe på sig selv. Rengøringsbranchen har traditionelt været en hård branche med tidlig nedslidning og fysiske skavanker som følge af de mange uhensigtsmæssige arbejdsstillinger, tunge løft og store maskiner, der skulle betjenes.
Med bedre udstyr, der er lettere at håndtere, er mange opgaver, der er blevet langt mere skånsomme for kroppen. ”Nu behøver jeg ikke længere gå ned på knæ for at tørre lister og paneler af” beretter Maiken og fortsætter. ”I dag kan jeg hurtigt vaske gulvarealer med den fleksible I-mop gulvvasker, hvor man ofte tidligere skulle håndtere en tung maskine med 100 liter vand”.
Eksempler ergonomisk korrekte produkter:
- Skumsprøjte, som letter rengøringen af baderum betydeligt i modsætning til tidligere, hvor man selvdoserede rengøringsmidler og skrubbede fliserne med håndkraft
- Kantskurrer, som gør det let at rengøre eks. fodlister, sandlister og indgangspartier, der ofte er fyldt med sand og lignende.
”Disse og mange andre redskaber er altså med til at gøre ergonomien for vores rengøringsteknikere meget bedre, så vi reducerer sygedage og i værste fald, at folk må forlade jobbet på grund af nedslidning” forklarer Maiken og Iben samstemmende.
Hvad bringer fremtiden så?
Der er ingen tvivl om, at vi fremover vil se endnu mere fokus på både bæredygtighed og ergonomi i rengøringsfaget. Samtidig vil konkurrencer og events som DM i Skills være med til at tegne et mere positivt billede af jobbet som rengøringstekniker. Med Maikens ord, så ”var det jo som et VM i fodbold med kæmpe konkurrence mellem regionerne og de forskellige uddannelsessteder”. Samtidig er Skills med til at sætte fokus på, at rengøring er meget andet og langt mere end bare en spand vand og en moppe. ”Og jeg er ikke et sekund i tvivl om, at der allerede næste år er endnu mere interesse for at deltage og følge med på sidelinjen”, runder Maiken af.
Vil du vide mere om de produkter, der er omtalt i artiklen
→ Køb i-mop produkter i webshoppen
→ Se vores bæredygtige rengøringsvogne her
→ Køb svanemærkede produkter her
En glad vinder med diplom og pokal efter DM i Skills 2022