De fleste kender begrebet fra ”vugge-til-grav”, hvor det handler om at sætte et så lille miljømæssigt fodaftryk som muligt, og at prøve at spare på ressourcerne og svine mindre. Men er mindre slemt, godt nok?
Her fuldender ”Cradle-to-Cradle” cirklen, og Cradle to Cradle udtrykker en intention om at mennesket skaber et positivt fodaftryk, hvor vi er til gavn for planeten og al dens liv og forskellighed. Det handler ikke om at effektivisere for effektiviseringens skyld, men om at effektivisere det gode.
Hvor andre miljømærkninger fokuserer på ét aspekt, f.eks. produktion eller ydeevne, så indbefatter Cradle to Cradle alle aspekter: materialesundhed, genanvendelse af materiale, brug af vedvarende energi, forvaltning af vand, socialt ansvar.
Her er Cradle to Cradle visionen om en ny verden:
Forestil dig en verden, hvor hvert et produkt og hver en bygning er lige så nyttige som et kirsebærtræ.
Forestil dig en bygning, der bruger solens energi, producerer næringsstoffer og ilt, giver levested for andre skabninger, renser vand og renser luften.
Forestil dig en bil, som renser luften, når du kører i den. Hvor alle materialer bliver brugt igen som råmateriale for nye produkter, når bilen er brugt op.
Forestil dig, at alt hvad du køber, er fuldstændig ufarligt for dig selv, miljøet og de mennesker, der har fremstillet det. At alt bidrager positivt til nye kredsløb med enten biologiske eller tekniske næringsstoffer.
Denne verden er ikke i morgen, men det er retningen, der er vigtig, når vi tager beslutninger om i morgen. Cradle to Cradle er en designramme for at nå derhen.
Læs mere om Cradle to Cradle på www.vuggetilvugge.dk